bpv GRIGORESCU STEFANICA

bpv Grigorescu Stefanica este o societate independenta de avocati, cu o oferta completa (full service) pentru proiecte si litigii complexe si cu o combinatie unica de competente juridice si fiscale. Echipa bpv Grigorescu Stefanica si-a dezvoltat competente care ii permit sa abordeze proiecte de afaceri in mod integrat, furnizand atat servicii juridice, cat si servicii fiscale, cu o perspectiva pragmatica bazata pe intelegerea resorturilor tehnice, comerciale si organizationale care influenteaza afacerile clientilor. Aceasta abordare integrata permite societatii sa dezvolte proiecte complexe pentru clientii sai, asigurand atat consultanta de specialitate juridica si fiscala, cat si management de proiect.

bpv Grigorescu Stefanica este membra fondatoare a aliantei regionale de societati independente de avocati, bpv Legal, care ii permite sa ofere clientilor sai deschidere europeana si internationala, experienta relevanta in mai multe jurisdictii, standarde si practici comune, precum si capacitatea de actiune la nivel european. Alianta are birouri in Bratislava, Bruxelles, Bucuresti, Budapesta, Praga si Viena. bpv Grigorescu Stefanica este recunoscuta si recomandata pentru calitatea serviciilor sale juridice de catre cele mai renumite publicatii internationale de profil, Chambers and Partners, Legal 500, IFLR, ITR World Tax.

Str. Dionisie Lupu nr. 33, sector 1, București, România • Tel: 021 264 16 50
Fax: 021 264 16 60 • office@bpv-grigorescu.com • www.bpv-grigorescu.com

VORBITORI

Anca Grigorescu

PARTENER, bpv GRIGORESCU STEFANICA

Anca Grigorescu este unul dintre partenerii fondatori ai societatii bpv Grigorescu Stefanica si conduce departamentele de Drept fiscal si Dreptul muncii si beneficii. Ea este si coordonatoarea echipei care se ocupa de sectorul farmaceutic. Cunostintele aprofundate ale Ancai in probleme fiscale, precum si cei 20 de ani de experienta, departamentele de Drept fiscal si Dreptul muncii si beneficii. Ea este si coordonatoarea echipei care se ocupa de sectorul farmaceutic. Cunostintele aprofundate ale Ancai in probleme fiscale, precum si cei peste 20 de ani de experienta, o situeaza printre cei mai buni avocati din domeniu, avand in vedere consultanta oferita in materia structurarilor fiscale. Anca asista clientii cu privire la aspecte fiscale transnationale, structurari fiscale pentru investitii viitoare, restructurare si optimizare fiscala anterioare vanzarii. In plus, se implica in situatiile de organizare interna, cum ar fi administrarea lichiditatilor, supra-indatorare si preturi de transfer. Expertiza Ancai acopera si finantarea societatilor, cu accent pe proiecte de energie si imobiliare. Activitatea profesionala a Ancai include participarea in diverse comisii legislative pentru modificari ale legislatiei fiscale si de dreptul muncii. Anca Grigorescu a primit premiul de Excelenta in Dezvoltarea Profesiei de Avocat pentru categoria Taxe si Fiscalitate de mai multe ori. De asemenea, expertiza sa este recunoscuta la nivel international, Anca fiind recomandata de catre cele mai renumite publicatii internationale de profil, Chambers and Partners, Legal 500 si ITR World Tax.

Iulia Dragomir

AVOCAT SENIOR COORDONATOR, bpv GRIGORESCU STEFANICA

Iulia este avocat senior coordonator in echipa bpv GRIGORESCU STEFANICA. Activitatea sa se concentrează în principal pe aspecte de drept fiscal, achizitii publice, concurenta si dreptul mincii. Iulia este implicata, de asemenea, in proiecte din domeniul commercial si domeniul resurselor natural, cu precadere in sectorul de petrol si gaze. A dobandit o vasta experienta in gestionarea proiectelor complexe pentru clientii locali si internationali, inclusiv proiecte de structurare fiscală a tranzactiilor. In domeniile amintite, Iulia sustine in mod constant sesiuni de instruire pentru angajatii clientilor, menite sa contribuie la intarirea echipelor interne ale clientilor, prin o mai buna intelegere a legislatiei, dar si prin identificarea, depasirea si evitarea unor situatii practice de natura a expune clientii din punct de vedere juridic. Totodata, are experienta in redactarea de proiecte de lege si regulamente, implicandu-se in dezvoltarea si implementarea cadrului legislativ din Romania cu privire la dreptul fiscal, dreptul concurentei, achizitii publice si alte domenii.

Octavian Marian

AVOCAT SENIOR, bpv GRIGORESCU STEFANICA

Octavian este un avocat experimentat ce face parte din echipa de solutionare a litigiilor a bpv Grigorescu Stefanica. Experienta lui Octavian include asistarea si reprezentarea companiilor straine si locale in proceduri prelitigioase si in litgii complexe, care rezulta din probleme fiscale si administrative, executarea sau rezilierea diverselor tipuri de contracte, emiterea deciziilor autoritatilor publice, complexe activitati de recuperarea de creante si proceduri de insolventa. De asemenea, experienta lui Octavian include asistarea si reprezentarea clientilor straini si locali in litgii complexe ce rezulta din probleme comerciale si penale.

Anamaria Rotariu

AVOCAT, bpv GRIGORESCU STEFANICA

Anamaria este avocat colaborator in cadrul bpv Grigorescu Stefanica. Activitatea sa se concentreaza, in principal, pe aspecte de drept societar, drept fiscal si dreptul concurentei. Cu o experienta de peste 5 ani in domeniul fiscal, Anamaria a fost implicata in proiecte complexe pentru clienti nationali si internationali din diverse industrii precum farma, agro, IT, auto si energie. In domeniile amintite, Anamaria este implicata in proiecte de restructurare, due diligence si ofera asistenta in legatura cu diverse aspecte de drept fiscal si dreptul concurentei.

AGENDA

TEMA ABORDATA IN CADRUL CONFERINTEI TAXEU FORUM

Noua realitate privind rezidenta fiscala: Provocarile dualitatii

TEMA ABORDATA IN CADRUL SEMINARELOR TAXEU FORUM

Perspective fiscale si juridice noi in legatura cu derularea afacerii Raspunderea administratorului. Optimizare si evaziune fiscala. Masuri de retentie a angajatilor. Structurarea transferului de afacere

A. Atragerea raspunderii administratorului pentru starea de insolvabilitate a societatii: Asul din maneca autoritatilor fiscale

 • Starea de insolvabilitate si starea de insolventa;
 • Persoanele care raspund pentru starea de insolvabilitate;
 • Cazurile si conditiile de atragere a raspunderii;
 • Modalitatea de stabilire a raspunderii si efectele atragerii raspunderii administratorului;
 • Instrumente legale de combatere a atragerii raspunderii administratorului.

B. Optimizare fiscala vs Evaziune fiscala: Limita fragila dintre licit si ilicit

 • Diferentele majore intre optimizare fiscala si evaziune fiscala;
 • Metode de limitare a optimizarii fiscale;
 • Combaterea evaziunii fiscale.

C. Stock option plan: Barometru al bunastarii companiei

 • Obiectivele si modalitatile de implementare ale planurilor de remunerare de tip stock option plan (SOP);
 • Avantajele fiscale si implicatiile juridice ale SOP;
 • Provocari si remedii ale implementarii SOP;
 • Key takeaways: beneficii angajat – angajator.

D. Structurarea tranzactiilor care presupun un transfer de afacere: Provocari si oportunitati

 • Influenta contextului pandemic asupra tranzactiilor care implica un transfer de afacere;
 • Perspectiva fiscala si juridica cu privire la diferitele structuri prin care se poate realiza un transfer de afacere;
 • Implicatii, limitari si riscuri in alegerea structurii tranzactionale;
 • Valorificare oportunitatilor.